środa, 12 listopada 2014

Karagen i śmietanka do kawy..


Lubię „kawę” i jej smak

Kolor lubię, to jej znak

I aromat i otoczkę

Lubię wkropić biała kropkę

 


A ta kropka to jest „mleczko”

Co uzdrawia brązu deczko

Wszystko w filiżance jest

Wiersz napiszę! Czytać chcesz?

 

Jedni mówią, że to zdrowo

Więc wkrapiają ścieżkę nową

Leją mało, leją dużo

Kropka biała a słów dużo..

 


„Mleczko” albo też „śmietanka”

To dobrana jest z nich „parka”

Płynne bardzo, kiedy świeże

Gęste, gdy literka E407 weń wlezie!

 

A co to jest za chaziajstwo

To literowe z „E” - draństwo?

Otóż proszę moi mili

To „karagen” nas zasilił!

 

Naukowcy, mówią – NIE!

I logika, także – NIE!

Ci z żywienia, mówią – TAK!

Zostań z nami, jesteś jak brat!

 

Kawę często piję, co dnia

Więc śmietanka jest potrzebna

Wciąż wraz z kawą spijam ją, w łykach

Dopuszczalnych? Minimalnych? Bliskich? Dawce ryzyka!?

 

Naukowcy mówią – NIE!

Etykietka opisana „karagen” tańczy od śniadania

Piją starzy, piją młodzi

Ot! Proszę państwa - chyba, nie szkodzi?

 

A „karagen” spowoduje – wszystko złe

Co nam los życia na starość zgotuje!

To są fakty już sprawdzone  

Poszukaj, wejdź na googli stronę..

 

Tam odczytasz, co jest, co?

Zdecydujesz!

- i wybierzesz mniejsze zło!

 

 Uwaga – to nie wiersz, lecz ostrzeżenie:

Karagen – po spożyciu i kumulowaniu się w organizmie, powoduje:

Zapalenia jelit

Owrzodzenia

Guzy

A także nowotwory i nowotwory złośliwe (Według Międzynarodowej Agencji Badania Raka (IARC)

Do produkcji „karogenu” używa się - pestycydów!

 

Konsument – ma prawo wyboru

Dlatego należy patrzeć na etykiety opakowań

I analizować skład produktu

Etykieta – przepełniona chemią

Powinna włączyć system alarmowy Twojej głowy

Co bardziej smakuje „chemiczne papu” czy „zdrowie”?

 

Obawy,  wg  dr Joanne Tobacman z  Uniwersytetu w Chicago: „Karagenu – zdegradowany i niezrdegradowany – są szkodliwe dla ludzi”.
Raport Cornucopia Institute  stwierdza, że nawet gdy nie zauważamy kłopotów gastrycznych po spożyciu karagenu, to wcale nie oznacza, że nasz organizm nie cierpi z tego powodu.Karagen może niszczyć nasze zdrowie, opisują to
 publikacje w PubMed z 2012 roku. Donoszą one, że karagen osłabia pożyteczne enzymy w ludzkich komórkach. Pamiętajmy, że braków w enzymach od razu nie poczujemy..  Badania na myszach prowadzone przez prof. Joanne K. Tobacman lekarza z kliniki internistycznej Uniwersytetu Iowa, USA wskazują, że karagen powoduje nietolerancję glukozy, jest to  prosty sposób który może prowadzić do cukrzycy. Można by tak dalej cytować kolejne dziesiątki badań ostrzegających przed karagenem. Wystarczy w wyszukiwarkę „Google” wpisać frazę  „karagen szkodliwość”. W odpowiedzi otrzymamy 4.100  wyników.


Pozdrawiam „fanów zdrowej żywności”!