wtorek, 4 listopada 2014

Solanina – tomatyna, trujące alkaloidy!


 
Wystarczy zjeść

Niedojrzałego pomidora!

Zielonkawą bulwę ziemniaka!

Ziemniaka kiełkującego!

Niedojrzałego bakłażana!

 

No śmiało, zajadać się!

 

A dla twoich jelit, jawia się zdrowotna draka

Wpierw nudności i wymioty

Wypiorą wnętrzności

A później gorączka

I choroba gotowa!

 

A dlaczego?

Boś poszedł w skrajność taniego żarcia

Przeterminowanych warzyw, owoców i bulw

Odchorujesz swoje, poczujesz, może nauczysz się

Że to co tanie, zdrowia i brzucha nie tuczy!

 

No śmiało, zajadać się!

 

Abyś mądry był to wiedz

Że temperaturą gotowania

Nie rozcieńczysz tego drania

Ani nie sprawisz, aby znikł

- on dobierze się do ciebie, w mig!

 


Solanina – tomatyna, trujące alkaloidy!

To kolejna porcja naturalnych trucizn

 

Bo ziemniaki kiełkujące

To dopiero są trujące

Więc zawczasu, ty je zjedz

Kiedy świeża skórka jest!

 

Potem nie bądź jak ten krakus

Wyrzuć wszystko z lodówkowego baku

Co nieświeże i kiełkuje

Rzuć za siebie, niech w otchłań nurkuje..

 

Zdrowie ważne, aby było

I taniochą się nie zaraziło

Przecież każdy mądrość ma!

Widzi, co wybiera na straganie w realu!

 


Uwaga – to nie wiersz, lecz ostrzeżenie:

Jedząc niedojrzałe warzywa, owoce i bulwy

Masz szansę na biegunkę, zaburzenia w oddychaniu lub krążeniu, bo:

Wystarczy 400 miligramów solaniny lub taniny, aby przejść na drugą stronę tęczy..

- jeden niedojrzały pomidor - zawiera około 20-25 miligramów tego świństwa!

 
Pozdrawiam „fanów zdrowej żywności”!