sobota, 1 listopada 2014

Syrop glukozowo-fruktozowy


Lubię słodkie

Lubię kwaśne

To z ogórka

I musztardę


Lubię gorycz

Od migdałów

Oraz od ludzkich

Szwargotów i swarów!


Smak smakowi

Nie dorówna

Konserwantów bańka

Pełna, rzadko próżna


Bo najlepiej

zamiast cukrów

Wlać odrobinę - Syropu

glukozowo-fruktozowego!


A że kwaśne też potrzebne

Wrzućmy deko chemii zwiewnej

Do win lub do moreli i suszu

Dwutlenek siarki z musu!


Ach jak na syropie smakują soki winne

Te malinowe, słodkie, takie niewinne

Te z metką ..ex i ..duchową

Pachnące, zachęcające słodką mową


I wina, ach te wina lubieżne

Ile bym nie wypił świństwa

To zawsze zgaga pali

Klęska, miast zwycięstwa!


Syrop, w znaczek „E” nie wpisany nigdzie

A dwutlenek siarki w E się wtopił (E220)

I nawet słowa producent napisze

Tylko niech klient, etykietę czytać zechce

(zawiera siarczyny – na etykietach win)




Uwaga – to nie wiersz, lecz ostrzeżenie:

Dwutlenek siarki dopuszczalna ilość 0,7mg / kG masy ciała

Przedawkowanie dla owoców suszonych -  niebezpieczne dla astmatyków

Syrop glukozowo - fruktozowy – nadmierne spożywanie  daje efekty – choroby cukrzycy,
otyłości, podwyższenia złego cholesterolu LTD i trójglicerydów,
Pozdrawiam „fanów zdrowej żywności”!