niedziela, 24 maja 2015

..co oznacza zapis "smak - umami"?


Trują nas!

To ich czas!

Tu i teraz!

Przyzwolenie światowe!

 


Chcesz smacznie zjeść?

Dodaj „umami”

Czyli zakamuflowany

Glutaminian sodu, wzmacniacz smaku!

 

Czego to spece od żywienia nie potrafią?

Jak obejść przepis?

Paragraf przez to,-

Zanikł.., a oni certyfikaty mają, legalnie trują..

 

Sos sojowy kupujesz i lejesz na talerz

- pyszny, bo w tłumaczeniu japońskim brzmi, jako „umami”

 


 
Kupujesz gotowe zupki w proszku

- szybko zagotujesz obiad na skróty, to pyszne „umami”

 

Ach te przekąski słone, chipsy

- zafałszowane smaki, to pyszne „umami”

 

Ser żółty, barwy słonecznej, ciepłej

- podrasowany E621, normalne to pyszne „umami”
 

 

I tak wymieniać można

W tasiemcowym zapisie

Czym nas karmi spożywka?

Co to za żywność „lepsijsza”?

 

Glutaminian sodu, na schwał

Smak podrasować potrafi

A to, że potem brzuch boli i rośnie

A to, zmartwienie już twoje.. Twoje!!!

 

To nie są żarty, gdy nadwaga kwitnie

Brzuch na pępku opasły, a ty ociężała, ociężały

Alzhaimer i Parkinson,  zastuka do drzwi

Będziesz chory, bo z „umami” smaczniej!

 


 
..to już nie jest wiersz..
 

Udowodniono, że spożywanie E621, E623, E624, czyli „glutaminian sodu” w ilościach ponad normę, prowadzi do chorób w wydaniu panów Alzhaimer i Parkinson oraz nadwagi, a to z kolei do chorób serca.

Przemysł spożywczy, stara się kamuflować te skróty E621, E623, E624 i nazwę „glutaminian sodu”, pod płaszczykiem niewinnie brzmiącej nazwy: „ekstrakt z drożdży”..

Czytajcie etykiety, jak kupujecie żywność, choć musicie wiedzieć, że nie grają z nami czysto, bo wiele chemicznych konserwantów nie wykazują na etykietach, bo prawo sobie, a żywność sobie. Smacznego!
 
 
Pozdrawiam „fanów zdrowej żywności”!