niedziela, 12 marca 2017

...pali oczy, zdrowie daje..




Cebula
           
Jeden z najbardziej niedocenionych skarbów w naszych warzywniakach. Niestety zwykle spożywamy ją w formie smażonej lub prażonej – a obróbka termiczna pozbawia cebulę większości cennych właściwości.

W postaci surowej posiada ona silne działanie antyseptyczne i przeciwzapalne.

Stanowi także najbogatsze źródło kwercytyny w naszej diecie. Ten związek z grupy flawonoli nie tylko wyjątkowo skutecznie wymiata wolne rodniki z naszego organizmu, ale również rozrzedza krew, oczyszcza naczynia krwionośne z zakrzepów i złego cholesterolu, zapobiega rozwojowi cukrzycy i miażdżycy oraz niektórych rodzajów nowotworów, hamuje uwalnianie histaminy i działa przeciwalergicznie, a nawet wykazuje działanie przeciwastmatyczne.

Cebula zawiera także duże ilości związków siarki, które pobudzają pracę wątroby i pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu, w tym metali ciężkich, takich jak ołów, arsen czy kadm.