niedziela, 12 marca 2017

...rozprawi się z drobnoustrojami





Cytryna


Od wieków ceniona za swoje właściwości zdrowotne. Już starożytni Egipcjanie stosowali ją jako środek przeciwko rozmaitym truciznom.
 
Również dziś sok z cytryny zalecany jest w przypadku zatruć pokarmowych o podłożu bakteryjnym, ponieważ świetnie "rozprawia się" z drobnoustrojami, często przynosząc niemal natychmiastową ulgę.
 
Jednak właściwości antyseptyczne to nie jedyny zdrowotny walor cytryny. Owoc ten wzmacnia również system odpornościowy, zawiera silne antyutleniacze (m.in. d-limonen) wymiatające wolne rodniki, podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL), a także wspomaga pracę wątroby – narządu neutralizującego toksyny i filtrującego krew.
 
Dodatkowo zawarta w cytrynie witamina C sprzyja wiązaniu toksycznych związków i usuwaniu ich wraz z moczem.
 

NIE JESTEM AUTOREM TEKSTU